Bitcoin

Cryptobelangen biedt advies en informatie over cryptocurrencies en blockchain technologie. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!

Meest gebruikte Cryptovaluta

Hieronder vind je de meest populaire cryptovaluta van dit moment!

Hoe is Bitcoin ontstaan ?

De eerste grote toepassing van blockchaintechnologie was Bitcoin die in 2009 werd uitgebracht. Bitcoin is een cryptocurrency en de blockchain is de technologie die het ondersteunt. Een cryptocurrency verwijst naar een digitale munt die op een blockchain draait. Bitcoin is het geesteskind van een mysterieus persoon bekend als Satoshi Nakamoto. Niemand kent de identiteit van Nakamoto, maar hun visie is uiteengezet in een whitepaper uit 2009 met de titel “Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch kasstelsel.

Satoshi Nakamoto stuurde de allereerste Bitcoin transactie naar Hal Finney en op 3 januari 2009 werd de eerste Bitcoin gemijnd .Op 6 februari 2010 was de waarde van 1 Bitcoin € 0,0001.Er werd in 2010 een pizza besteld en werd betaald d.m.v. 10.000 bitcoins .Tot op de dag van vandaag weet niemand wie eigenlijk Satoshi Nakamoto is. Is het een persoon of zijn dit meerdere personen? Bitcoin is eigenlijk niets anders dan een boekhoudsysteem dat er voor zorgt dat transacties en waarde kunnen worden vastgelegd. Dit gebeurt door het digitaal te versturen en alles staat in het openbare grootboek. Het mooie hieraan is dat je geen tussenpersoon meer nodig hebt die als opslag van de informatie moet fungeren bijvoorbeeld je bank of de overheid. Hierdoor vervallen o.a. de vergoedingen en ook corruptie en eventuele risico’s die gecentraliseerde informatie (bank)met zich mee brengt.

Tussenpersoon

Als je iets koopt bijvoorbeeld via het internet heb je altijd een derde persoon nodig bijvoorbeeld je creditcard, paypal, of je bank. Met Bitcoin kun je direct de valuta naar een ander persoon sturen zonder een derde partij (geen tussenpersoon meer nodig). Het belangrijke aan Bitcoin is niet de valuta maar de blockchain.

Verwerken van informatie

De belangrijkste onderdelen van de Bitcoin-infrastructuur zijn de mijners die het grootboek bijhouden. Zo wordt informatie bijgewerkt en ervoor gezorgd dat het betrouwbaar is. Als er een transactie wordt bevestigd moeten de mijners een moeilijke rekentest uitvoeren, het Bitcoin protocol dwingt ze om een nummer te zoeken, de mijners krijgen hiervoor een beloning in de vorm van Bitcoin. De belangrijke taak is vooral het bijhouden van de verificaties van transacties en het bijhouden van het grootboek. Dit noemt men gedecentraliseerde waarde- uitwisseling.

Online cryptocurrencies kopen?

De database

Met traditionele betaalmethoden wordt elke transactie in de wereld geregistreerd in privé-databases die eigendom zijn van bedrijven en overheidsinstanties. Deze databases zijn niet toegankelijk voor het publiek en zijn daarom gesloten. Ze zijn ook meestal eigendom van één entiteit. Vanwege deze aard kunnen ze openstaan voor fraude of worden geraakt door een aanval die een netwerk kan verlammen, in tegenstelling tot Bitcoins blockchain. Denk nu aan de blockchain als een verbeterde database. Het registreert alle transacties in Bitcoin, staat herhalingsbetalingen niet toe en vereist verschillende partijen om de beweging van de digitale munt te authentiseren. Omdat de blockchain niet gecentraliseerd is, betekent dit ook dat als een deel ervan zou uitvallen, het hele netwerk niet zou instorten. Er zijn veel verschillende delen van het Bitcoin netwerk die het nodig hebben om te werken. Dus zelfs als één mijnwerker bijvoorbeeld uit actie is gegaan, zouden transacties nog steeds werken.

Informatie

Wallets
Exchanges
Wat is Crypto?
Wat is Blockchain?
Wat heb je nodig?

Contactgegevens

Kranestraat 37
5961 GX Horst

info@cryptobelangen.nl
085 130 4964